Under ett inspirerande webinar från Raymond Academy delade Magdalena Boork, nationell energisamordnare på Svenska kyrkan, deras hållbarhetsresa. En resa som handlar om ett djupt rotat ansvar för människor, miljö och framtiden – och om modet att tänka långsiktigt, agera lokalt och genomföra verkliga omställningar.
Med över 20 000 byggnader i sitt bestånd är Svenska kyrkan en av Sveriges största fastighetsägare, och deras mål är att vara klimatneutrala till år 2030.
Hållbarhet i tre dimensioner
Svenska kyrkans hållbarhetsarbete omfattar tre huvudområden:
Partnerskap med Raymond Solar
För att uppnå sina ambitiösa klimatmål har Svenska kyrkan ingått ett ramavtal med Raymond Solar, vinnare av Solenergipriset 2024. Raymond erbjuder skräddarsydda solenergilösningar som möter kyrkans höga miljökrav och estetiska behov, särskilt viktigt för kyrkobyggnader med kulturhistoriskt värde. Raymond har redan installerat solcellsanläggningar på flera församlingar, solceller och batterilösningar. Kombinationen gör det möjligt att inte bara producera el – utan också lagra den på ett säkert, stabilt och hållbart sätt. Det ger fastigheterna en jämnare energiförsörjning, där överskottet från soliga dagar kan användas när behovet är som störst.
”Vi valde att lägga till batteri i vår solcellspark för att vi just går över till elektriska verktyg och vill samla på oss energi på dagarna så vi kan ladda de på natten” berättar en representant från Tanums pastorat.
Framtidens energiproduktion
Svenska kyrkan planerar att kraftigt öka sin egen produktion av förnybar el, med ett delmål att producera minst en tredjedel av sin elanvändning genom egna anläggningar till 2030. Genom att installera solceller på församlingshem och andra byggnader, samt genom att utnyttja sina markarealer för sol- och vindkraft, tar kyrkan ett aktivt ansvar för skapelsen och framtida generationer.
Detta webinar visade tydligt hur tradition och tro kan förenas med modern teknik och hållbarhetsarbete, och hur Svenska kyrkan går i bräschen för en grön omställning i Sverige.
Med vår lösenordslösa inloggning behöver du inte komma ihåg några lösenord. Istället använder du en engångskod som skickas till din e-postadress för att logga in.
Visa video
Du kan logga in på flera telefoner med samma konto. Följ bara samma steg på varje enhet.
Så länge du startar appen regelbundet behåller du din inloggning. Om du inte använder appen på länge kan du behöva logga in igen genom att få en ny kod skickad till din e-post.
Du kan logga ut via din profilsida i appen. För att logga in igen behöver du bara en ny kod till den epost du vill logga in med.
Ja, snart kommer du kunna göra det själv. Tills dess kan du kontakta oss på support@raymondsolar.com så ordnar vi det åt dig.
Koden som kommer till din epost fungerar bara en kort stund. Endast personer med tillgång till din e-post kan logga in på ditt konto. Håll din e-post säker genom att använda ett starkt lösenord och tvåfaktorsautentisering. Utöver lösenordslös inloggning används ofta din epost för att återställa lösenord till tjänster, det är därför av yttersta vikt att du håller din epost säker.
Har du fler frågor? Maila oss på support@raymondsolar.com
För att komma igång, ladda ner appen och registrera dig med den e-postadress som är kopplad till din anläggning. Därefter kan du börja använda appen. Funktionaliteten för styrning och ytterligare funktioner kommer successivt att bli tillgänglig i takt med lanseringar och uppdateringar.
Är du befintlig kund till oss idag? Om så är fallet loggar du in med den mejladressen som du har registrerat hos oss för din anläggning. Är du inte kund hos oss idag så får du vänta tills vi släpper en version för de som ej är kund idag.
Ja det har de.
Det är inte helt garanterat, då kompatibiliteten till viss del beror på hur respektive laddbox hanterar OCPP-protokollet och andra tekniska aspekter. För laddboxar som är svåra att styra via vår lösning undersöker vi möjligheten att istället implementera direktstyrning till själva fordonet. Detta skulle kunna möjliggöra en fungerande lösning även om laddboxen i sig inte är fullt kompatibel.
I dagsläget kräver en aggregator fullständig kontroll över batteriet, vilket innebär att vi själva inte kan påverka batteriets styrning om en aggregator används. Vi är dock i dialog med flera aggregatorer, och det finns möjlighet att vi når en överenskommelse med en eller flera av dem. Om så sker kan vi skapa en lösning som möjliggör en mer integrerad funktionalitet mellan våra system och aggregatorns styrning, vilket skulle stärka synergierna.