Vanliga Frågor om Solceller som Investering - Raymond
Raymond installerade solceller i ett kedjehus område utanför Göteborg, i Öjersjö.

Vanliga Frågor om Solceller som Investering

  1. Behövs det bygglov för solceller?

Svar: Från och med den 1 augusti 2018 slopades bygglov för solpaneler som följer takets lutning. Undantag finns för solcellanläggningar på byggnader eller inom vissa områden. Bäst är att kolla med din kommun om du har ett hus som är undantaget.

2. Vad innebär mätarbyte?

Svar: För att anläggningen ska kunna anslutas till elnätet anmäler vi installationen av solcellsanläggningen till nätägaren för ett kostnadsfritt utbyte av elmätaren. När installationen är klar görs mätarbytet, och du kan börja producera din egen miljövänliga solel.

3. Hur säkerställer ni kvaliteten i min solcellsinstallation?

Svar: Vi använder endast erfarna solcellsinstallatörer och är registrerade hos elsäkerhetsverket. Våra solceller håller högsta standard vad gäller kvalitet och hållbarhet

4. Ökar solceller värdet på mitt hus?

Svar: Absolut! Det är en smart och värdefull investering för ditt hus och din ekonomi. Flera studier visar att hus med solceller i snitt ökar i värde med 14 procent. Den senaste rapporten från Booli visar att ditt husvärde ökar med 250.000kr. Ta gärna del av Boolis senaste analys: Unik analys: Solceller betalar sig dubbelt upp för villaägare – Bool

5. Är mitt hus lämpligt för solceller?

Svar: Solceller passar på de flesta hus. För optimal effekt bör ditt tak ha fri yta på minst 10 kvm, vara riktat mot söder, sydväst eller sydost, och ha en lutning på 10–60 grader. Vi kan hjälpa dig med en kostnadsfri offert och undersöka om ditt hus är lämpligt och skräddarsyr en solcellslösning därefter

6. Behövs bygglov för solceller? Vilka regler och lagar påverkar dig som solcellsägare? 

Svar: Vanligtvis krävs inte bygglov för solpaneler, men undantag kan finnas. Det är viktigt att kontakta din kommun för råd. Vi guidar dig genom eventuella bygglovsansökningar för solceller. Prata med en av våra lokala säljare nära dig. www.raymondsolar.com/kontakt

7. Vad är energioptimering?

Svar: Energioptimering innebär att optimera energiförbrukningen genom olika metoder och tekniker för att sänka kostnader och öka effektiviteten. Det är en investering i en mer hållbar framtid för både plånboken och miljön. Prata med en av våra lokala säljare nära dig. www.raymondsolar.com/kontakt

8. Vad drar mest el i hemmet?

Svar: Allt från belysning och värme till elektronik som tv och datorer kan energioptimeras. För att sänka energiförbrukningen är det viktigt att ändra vanor och överväga investeringar i mer energieffektiva alternativ. Raymond Solar, din partner för solcellslösningar. Kolla om ditt hus är redo för solenergi och boka ett förutsättningslöst möte idag: www.raymondsolar.com/kontakt.

Relaterade artiklar

Vanliga frågor

Hur kommer jag igång?


För att komma igång, ladda ner appen och registrera dig med den e-postadress som är kopplad till din anläggning. Därefter kan du börja använda appen. Funktionaliteten för styrning och ytterligare funktioner kommer successivt att bli tillgänglig i takt med lanseringar och uppdateringar.

Jag har laddat hem appen för att titta lite med kan inte logga in i den. Varför?


Är du befintlig kund till oss idag? Om så är fallet loggar du in med den mejladressen som du har registrerat hos oss för din anläggning. Är du inte kund hos oss idag så får du vänta tills vi släpper en version för de som ej är kund idag. 

Har solidstatebatterierna stöd för FCR-N?


Ja det har de.

Fungerar alla laddboxar med er lösning?


Det är inte helt garanterat, då kompatibiliteten till viss del beror på hur respektive laddbox hanterar OCPP-protokollet och andra tekniska aspekter. För laddboxar som är svåra att styra via vår lösning undersöker vi möjligheten att istället implementera direktstyrning till själva fordonet. Detta skulle kunna möjliggöra en fungerande lösning även om laddboxen i sig inte är fullt kompatibel.

Hur mycket överlappar Raycloud Checkwatts funktion eller fungerar det tillsammans i synergi?


I dagsläget kräver en aggregator fullständig kontroll över batteriet, vilket innebär att vi själva inte kan påverka batteriets styrning om en aggregator används. Vi är dock i dialog med flera aggregatorer, och det finns möjlighet att vi når en överenskommelse med en eller flera av dem. Om så sker kan vi skapa en lösning som möjliggör en mer integrerad funktionalitet mellan våra system och aggregatorns styrning, vilket skulle stärka synergierna.

Med er simulering. Kan man som potentiell kund komma med data av faktiskt produktion/förbrukning för ens hushåll och utifrån den ta fram potentiell besparing? Samt optimal dimensionering av batteristorlek.


Vi gör den typen av simuleringar idag på de fastigheter vi testar allt mot. Det kan bli så att säljorganisationen får en kalkylator för detta när vi rullar ut AI styrningen. 

Sök ditt svar