Kan en villa klara sig på solel i Sverige? - Raymond
Raymond installerar solceller i Lidköping. Raymond har installerat solcellsanläggningar till villor och stora fastigheter i området.

Kan en villa klara sig på solel i Sverige?

Drömmer du om att bli oberoende av elbolagen och samtidigt minska din klimatpåverkan? Raymonds utvecklingschef Mattias Hansson delar med sig  av sina egna erfarenheter. 


 

Systemet i detalj

Solcellstak – Smart Solar Roof

Min resa började med att installera ett solcellstak på både villans och garagets tak, totalt 32 kWp. Detta smarta system producerar hela 25 000 kWh per år, vilket är betydligt mer än vår årliga förbrukning på 17 000 kWh (12 000 kWh för hushållet och 5 000 kWh för elbilen).

Batterilager – Raymond Solid State

För att maximera användningen av den solel vi producerar har jag investerat i ett batterilager med en kapacitet på 43 kWh. Det är även uppkopplat mot flexmarknaden, vilket innebär att jag kan sälja överbliven el tillbaka till nätet eller stötta elnätet vid behov.

Nästan oberoende av elnätet

Under mars till oktober producerar vi mer solel än vi förbrukar. Under dessa månader täcker vårt system 98% av vårt elbehov, vilket gör oss nästan helt självförsörjande.

Backup och framtidsplaner

Som en extra säkerhet har vi kopplat in en generator, vilket gör att vi redan idag skulle kunna koppla bort oss helt från elnätet. Nästa steg? Att investera i ett långtidslager på 10 000 kWh för att lagra överskottet från de solrika månaderna och använda det under vintern.


 

Ekonomin bakom systemet

Det här är inte bara en hållbar lösning – det är också en ekonomiskt smart investering. Här är en överblick över intäkter och besparingar:

  • Intäkter från solceller: ca 30 000 kr/år
  • Intäkter från batterilager: ca 30 000 kr/år
  • Besparing på elbil jämfört med fossila bränslen: ca 18 000 kr/år
  • Lägre servicekostnader för elbil: ca 6 000 kr/år

Totalt: 7 000 kr/månad i intäkter och besparingar.

Samtidigt har jag finansierat detta system genom ett ökat bolån som kostar mig 2 000 kr/månad. Med andra ord: systemet genererar en nettovinst på 5 000 kr/månad samtidigt som det minskar vårt klimatavtryck.


 

Varför ett 100% solelsystem?

Att investera i ett sådant system handlar inte bara om att spara pengar. Det ger också en känsla av självständighet och trygghet inför framtiden, samtidigt som vi bidrar till en grönare planet.

Är du sugen på att göra något liknande? Jag hoppas att min resa kan inspirera fler att ta steget mot en hållbar och lönsam energiförsörjning!

Har du frågor eller vill veta mer om systemet? Tveka inte att höra av dig! 🌞

Relaterade artiklar

Vanliga frågor

Hur kommer jag igång?


För att komma igång, ladda ner appen och registrera dig med den e-postadress som är kopplad till din anläggning. Därefter kan du börja använda appen. Funktionaliteten för styrning och ytterligare funktioner kommer successivt att bli tillgänglig i takt med lanseringar och uppdateringar.

Jag har laddat hem appen för att titta lite med kan inte logga in i den. Varför?


Är du befintlig kund till oss idag? Om så är fallet loggar du in med den mejladressen som du har registrerat hos oss för din anläggning. Är du inte kund hos oss idag så får du vänta tills vi släpper en version för de som ej är kund idag. 

Har solidstatebatterierna stöd för FCR-N?


Ja det har de.

Fungerar alla laddboxar med er lösning?


Det är inte helt garanterat, då kompatibiliteten till viss del beror på hur respektive laddbox hanterar OCPP-protokollet och andra tekniska aspekter. För laddboxar som är svåra att styra via vår lösning undersöker vi möjligheten att istället implementera direktstyrning till själva fordonet. Detta skulle kunna möjliggöra en fungerande lösning även om laddboxen i sig inte är fullt kompatibel.

Hur mycket överlappar Raycloud Checkwatts funktion eller fungerar det tillsammans i synergi?


I dagsläget kräver en aggregator fullständig kontroll över batteriet, vilket innebär att vi själva inte kan påverka batteriets styrning om en aggregator används. Vi är dock i dialog med flera aggregatorer, och det finns möjlighet att vi når en överenskommelse med en eller flera av dem. Om så sker kan vi skapa en lösning som möjliggör en mer integrerad funktionalitet mellan våra system och aggregatorns styrning, vilket skulle stärka synergierna.

Med er simulering. Kan man som potentiell kund komma med data av faktiskt produktion/förbrukning för ens hushåll och utifrån den ta fram potentiell besparing? Samt optimal dimensionering av batteristorlek.


Vi gör den typen av simuleringar idag på de fastigheter vi testar allt mot. Det kan bli så att säljorganisationen får en kalkylator för detta när vi rullar ut AI styrningen. 

Sök ditt svar