Solkraften i Sverige står inför en kraftig expansion. Enligt Energimyndighetens nya kortsiktiga prognos väntas solel öka från 3,1 TWh till hela 9 TWh fram till 2028 – en ökning på 190 procent. Det är en tydlig signal om att solenergin får en allt större roll i Sveriges framtida elsystem.
Energimyndigheten publicerar två gånger om året sin kortsiktiga prognos för energianvändning och energitillförsel i Sverige. I årets första rapport beräknas elanvändningen öka från 132 TWh (2023) till 148 TWh år 2028. Samtidigt väntas elproduktionen stiga från 163 till 187 TWh – en ökning med 15 procent.
Men det är solelen som sticker ut. Från 3,1 TWh 2023 till förväntade 9 TWh år 2028. Redan under 2024 producerade solkraften i Sverige 4,1 TWh, vilket innebär att utbyggnaden fortsätter i snabb takt.
En viktig faktor i prognosen är att elektrifieringen av svensk industri försenas. Stora projekt som Hybrit och Stegra, som siktar på att producera fossilfritt stål i norra Sverige, har senarelagt sina produktionsstarter till efter 2026. Detta gör att Energimyndigheten justerar ner förväntad elanvändning med 11 TWh till 2027.
Elproduktionen revideras också ner med 10 TWh. Denna nya bild överensstämmer med SKGS (Skogen, Kemin, Gruvorna och Stålet), som nyligen kommit med en liknande uppdatering i sin prognos.
Utvecklingen stannar dock inte vid solpaneler. Även batterikapaciteten för lagring av el väntas växa markant. Från 1,5 GWh/h idag till 4,1 GWh/h år 2028 – både i småhus och kommersiella fastigheter. Detta innebär att fler fastigheter kommer kunna lagra egenproducerad solel, vilket ökar flexibiliteten i elnätet.
Trots att prognosen visar en tredubbling av solelproduktionen, betonar Energimyndigheten att siffrorna kan vara i underkant. Det beror på att kommande EU-regler om obligatoriska solceller på byggnader ännu inte är inräknade. Med andra ord finns potential för ännu starkare tillväxt än vad som hittills prognostiserats.
Energimyndigheten har även släppt nya långsiktiga scenarier för det svenska elsystemet. En gemensam nämnare i alla scenarier är en tydlig ökning av elanvändningen – framför allt kopplat till elektrifiering av industrin och transportsektorn. Solkraft och lagringstekniker som batterier förväntas spela en nyckelroll i denna omställning.
Den nya korttidsprognosen från Energimyndigheten visar tydligt att solkraften är en avgörande del av Sveriges framtida energimix. Med en förväntad tredubbling av solel, ökad batterikapacitet och en fortsatt elektrifiering av samhället, rör vi oss snabbt mot ett mer hållbart och självförsörjande elsystem.
Läs mer på energimyndighetens hemsida.
Med vår lösenordslösa inloggning behöver du inte komma ihåg några lösenord. Istället använder du en engångskod som skickas till din e-postadress för att logga in.
Visa video
Du kan logga in på flera telefoner med samma konto. Följ bara samma steg på varje enhet.
Så länge du startar appen regelbundet behåller du din inloggning. Om du inte använder appen på länge kan du behöva logga in igen genom att få en ny kod skickad till din e-post.
Du kan logga ut via din profilsida i appen. För att logga in igen behöver du bara en ny kod till den epost du vill logga in med.
Ja, snart kommer du kunna göra det själv. Tills dess kan du kontakta oss på support@raymondsolar.com så ordnar vi det åt dig.
Koden som kommer till din epost fungerar bara en kort stund. Endast personer med tillgång till din e-post kan logga in på ditt konto. Håll din e-post säker genom att använda ett starkt lösenord och tvåfaktorsautentisering. Utöver lösenordslös inloggning används ofta din epost för att återställa lösenord till tjänster, det är därför av yttersta vikt att du håller din epost säker.
Har du fler frågor? Maila oss på support@raymondsolar.com
För att komma igång, ladda ner appen och registrera dig med den e-postadress som är kopplad till din anläggning. Därefter kan du börja använda appen. Funktionaliteten för styrning och ytterligare funktioner kommer successivt att bli tillgänglig i takt med lanseringar och uppdateringar.
Är du befintlig kund till oss idag? Om så är fallet loggar du in med den mejladressen som du har registrerat hos oss för din anläggning. Är du inte kund hos oss idag så får du vänta tills vi släpper en version för de som ej är kund idag.
Ja det har de.
Det är inte helt garanterat, då kompatibiliteten till viss del beror på hur respektive laddbox hanterar OCPP-protokollet och andra tekniska aspekter. För laddboxar som är svåra att styra via vår lösning undersöker vi möjligheten att istället implementera direktstyrning till själva fordonet. Detta skulle kunna möjliggöra en fungerande lösning även om laddboxen i sig inte är fullt kompatibel.
I dagsläget kräver en aggregator fullständig kontroll över batteriet, vilket innebär att vi själva inte kan påverka batteriets styrning om en aggregator används. Vi är dock i dialog med flera aggregatorer, och det finns möjlighet att vi når en överenskommelse med en eller flera av dem. Om så sker kan vi skapa en lösning som möjliggör en mer integrerad funktionalitet mellan våra system och aggregatorns styrning, vilket skulle stärka synergierna.