Från och med den 1 juli 2025 börjar Boverkets nya byggregler att gälla. För dig som installerar stationära batterier över 20 kWh innebär det nya krav på hur utrymmet kring batterilagret ska utformas – med särskilt fokus på brandskydd och säkerhet.
De nya föreskrifterna ställer särskilda krav när batteriets kapacitet överstiger 20 kWh. Här är det viktigaste att känna till:
1. Brandcellsindelning
Utrymmen med energilager över 20 kWh ska utformas som en egen brandcell. Det innebär att batteriet ska avgränsas från övriga delar av byggnaden med brandklassade väggar och dörrar. Syftet är att förhindra att en eventuell brand sprider sig.
2. Brandsluss
Om batteriet är placerat i anslutning till utrymningsvägar eller utrymmen där personer vistas, krävs en brandsluss. Det är en slags skyddszon som minimerar risken att rök eller eld sprider sig till andra delar av byggnaden vid brand.
3. Brandgasventilation
Batterirummet måste kunna ventileras vid brand, så kallad brandgasventilation. Det gör det enklare för räddningstjänsten att släcka branden och förhindrar att brandgaser sprids. Kraven är olika beroende på om rummet är sprinklat eller inte. I praktiken för villor innebär dock detta i regel att det räcker med ett öppningsbart fönster eller en ytterdörr.
Solid state – framtidens säkraste batteri
Med de nya reglerna i åtanke är det extra intressant att titta på batteriteknikens utveckling. På Raymond Solar har vi valt att arbeta med solid state-batterier – en modern batterityp som är betydligt säkrare än traditionella litiumjonbatterier.
Varför?
Att välja rätt teknik är en viktig del av ett säkert energisystem. Därför ser vi Solid State som en självklar del i vårt erbjudande till dig som vill installera framtidens batterilösning redan idag.
Med vår lösenordslösa inloggning behöver du inte komma ihåg några lösenord. Istället använder du en engångskod som skickas till din e-postadress för att logga in.
Visa video
Du kan logga in på flera telefoner med samma konto. Följ bara samma steg på varje enhet.
Så länge du startar appen regelbundet behåller du din inloggning. Om du inte använder appen på länge kan du behöva logga in igen genom att få en ny kod skickad till din e-post.
Du kan logga ut via din profilsida i appen. För att logga in igen behöver du bara en ny kod till den epost du vill logga in med.
Ja, snart kommer du kunna göra det själv. Tills dess kan du kontakta oss på support@raymondsolar.com så ordnar vi det åt dig.
Koden som kommer till din epost fungerar bara en kort stund. Endast personer med tillgång till din e-post kan logga in på ditt konto. Håll din e-post säker genom att använda ett starkt lösenord och tvåfaktorsautentisering. Utöver lösenordslös inloggning används ofta din epost för att återställa lösenord till tjänster, det är därför av yttersta vikt att du håller din epost säker.
Har du fler frågor? Maila oss på support@raymondsolar.com
För att komma igång, ladda ner appen och registrera dig med den e-postadress som är kopplad till din anläggning. Därefter kan du börja använda appen. Funktionaliteten för styrning och ytterligare funktioner kommer successivt att bli tillgänglig i takt med lanseringar och uppdateringar.
Är du befintlig kund till oss idag? Om så är fallet loggar du in med den mejladressen som du har registrerat hos oss för din anläggning. Är du inte kund hos oss idag så får du vänta tills vi släpper en version för de som ej är kund idag.
Ja det har de.
Det är inte helt garanterat, då kompatibiliteten till viss del beror på hur respektive laddbox hanterar OCPP-protokollet och andra tekniska aspekter. För laddboxar som är svåra att styra via vår lösning undersöker vi möjligheten att istället implementera direktstyrning till själva fordonet. Detta skulle kunna möjliggöra en fungerande lösning även om laddboxen i sig inte är fullt kompatibel.
I dagsläget kräver en aggregator fullständig kontroll över batteriet, vilket innebär att vi själva inte kan påverka batteriets styrning om en aggregator används. Vi är dock i dialog med flera aggregatorer, och det finns möjlighet att vi når en överenskommelse med en eller flera av dem. Om så sker kan vi skapa en lösning som möjliggör en mer integrerad funktionalitet mellan våra system och aggregatorns styrning, vilket skulle stärka synergierna.