Regeringens vårändringsbudget för 2025 är här, med fokus på att stötta hushållen i en tuff ekonomisk tid. ROT-avdraget höjs tillfälligt från 30 till 50 procent fram till årsskiftet – men det så kallade gröna avdraget, som gäller bland annat installation av solceller, lämnas orört.
Och det är synd. För medan ett nytt kök kan kännas kul just nu, är det knappast något som löser Sveriges långsiktiga energikris. Men det gör solceller. Ett förstärkt grönt avdrag hade kunnat ge fler hushåll möjlighet att investera i sin egen energiproduktion – samtidigt som det skulle skapa jobb och bidra till ett mer hållbart elsystem.
Det här är en missad möjlighet.
Samtidigt är det positivt att Klimatklivet förstärks med 1,9 miljarder kronor. Det innebär mer stöd till laddinfrastruktur och bättre villkor för gröna investeringar. Men för att den satsningen ska få verklig effekt behövs också ökad tillgång på förnybar el. Och där saknas konkreta åtgärder – solkraften nämns inte ens.
Ytterligare en enkel lösning hade varit att ta bort 500 kW-gränsen för energiskatt, vilket skulle öppna upp för fler solcellsparker och ännu större produktion. Men även den chansen passerade obemärkt.
Att det gröna avdraget står kvar på 20 procent betyder att du fortfarande kan få en rejäl rabatt när du installerar solceller – men inget tyder på att det kommer bli mer förmånligt framöver. Tvärtom.
Så om du funderar på att investera i solenergi – gör det nu. Solceller hjälper dig inte bara att sänka dina elkostnader, du blir också mindre beroende av svängande elpriser och kan ta kontroll över din egen elförbrukning.
Fram till 30 juni 2025: Du kan få 20 % skattereduktion på kostnaden för installation av solceller.
Från och med 1 juli 2025: Avdraget för solceller planeras att sänkas till 15 %.
Från och med 1 januari 2026: Skattereduktionen på 60 öre per såld kilowattimme (kWh) överskottsel, upp till 30 000 kWh per år, planeras att avskaffas.
Kort sagt: det finns ingen anledning att vänta.
👉 Är du nyfiken på vad solceller skulle innebära för dig? Kontakta oss så hjälper vi dig att räkna på det.
Med vår lösenordslösa inloggning behöver du inte komma ihåg några lösenord. Istället använder du en engångskod som skickas till din e-postadress för att logga in.
Visa video
Du kan logga in på flera telefoner med samma konto. Följ bara samma steg på varje enhet.
Så länge du startar appen regelbundet behåller du din inloggning. Om du inte använder appen på länge kan du behöva logga in igen genom att få en ny kod skickad till din e-post.
Du kan logga ut via din profilsida i appen. För att logga in igen behöver du bara en ny kod till den epost du vill logga in med.
Ja, snart kommer du kunna göra det själv. Tills dess kan du kontakta oss på support@raymondsolar.com så ordnar vi det åt dig.
Koden som kommer till din epost fungerar bara en kort stund. Endast personer med tillgång till din e-post kan logga in på ditt konto. Håll din e-post säker genom att använda ett starkt lösenord och tvåfaktorsautentisering. Utöver lösenordslös inloggning används ofta din epost för att återställa lösenord till tjänster, det är därför av yttersta vikt att du håller din epost säker.
Har du fler frågor? Maila oss på support@raymondsolar.com
För att komma igång, ladda ner appen och registrera dig med den e-postadress som är kopplad till din anläggning. Därefter kan du börja använda appen. Funktionaliteten för styrning och ytterligare funktioner kommer successivt att bli tillgänglig i takt med lanseringar och uppdateringar.
Är du befintlig kund till oss idag? Om så är fallet loggar du in med den mejladressen som du har registrerat hos oss för din anläggning. Är du inte kund hos oss idag så får du vänta tills vi släpper en version för de som ej är kund idag.
Ja det har de.
Det är inte helt garanterat, då kompatibiliteten till viss del beror på hur respektive laddbox hanterar OCPP-protokollet och andra tekniska aspekter. För laddboxar som är svåra att styra via vår lösning undersöker vi möjligheten att istället implementera direktstyrning till själva fordonet. Detta skulle kunna möjliggöra en fungerande lösning även om laddboxen i sig inte är fullt kompatibel.
I dagsläget kräver en aggregator fullständig kontroll över batteriet, vilket innebär att vi själva inte kan påverka batteriets styrning om en aggregator används. Vi är dock i dialog med flera aggregatorer, och det finns möjlighet att vi når en överenskommelse med en eller flera av dem. Om så sker kan vi skapa en lösning som möjliggör en mer integrerad funktionalitet mellan våra system och aggregatorns styrning, vilket skulle stärka synergierna.