Strömavbrott kan slå till oväntat och skapa stora problem för hushåll. Men med hjälp av solceller, hembatterier och rätt växelriktare kan du säkra din egen energiförsörjning. Svensk Solenergi släpper nu en enkel guide till beredskapsdrift som hjälper dig att få ut det mesta av din solcellsanläggning, även när elnätet ligger nere.
Beredskapsdrift, även kallat ö-drift, innebär att din solcellsanläggning fungerar som en oberoende energikälla under strömavbrott. Den kan driva viktiga delar av hemmet som kylskåp, värmepumpar och belysning, vilket ökar tryggheten i både mindre och större kriser. Med rätt utrustning kan du både producera och lagra din egen el – oberoende av elnätet.
1. Kontrollera din växelriktare
Din växelriktare är hjärtat i solcellsanläggningen. Alla modeller stödjer inte beredskapsdrift. För att den ska fungera vid elavbrott behöver den ha funktioner som ”backup power” eller ”standalone mode”. Ta reda på vilken modell du har och kontrollera att den är redo för ö-drift.
2. Har du ett hembatteri?
Ett batteri är avgörande för att lagra el från dina solceller och använda den när du behöver. Utan ett batteri kan anläggningen endast leverera el direkt från solen när den skiner. Fundera på att komplettera med ett batteri om du inte redan har ett.
3. Anlita en kvalificerad installatör
En erfaren installatör hjälper dig att välja rätt komponenter, säkerställa att systemet uppfyller krav och installera nödvändig utrustning. Svensk Solenergis medlemsföretag har en hög kompetens och följer en uppförandekod för säkerhet och kvalitet.
4. Anpassa elsystemet efter dina behov
Bestäm tillsammans med installatören vilka apparater du vill kunna använda vid elavbrott, exempelvis belysning eller kylskåp. Kontrollera att batteriets och växelriktarens kapacitet räcker. Behöver du driva fler apparater? Överväg att utöka lagringskapaciteten och installera ett jordtag om du ska använda flera förbrukare samtidigt.
5. Informera nätbolag och grannar
Installatören ska anmäla din beredskapsdrift till nätbolaget. Informera även grannar om din installation – kanske kan ni hjälpas åt vid en kris. Du kanske till och med kan bjuda på en kopp kaffe och ladda deras telefon när det behövs!
Ladda ner Svensk Solenergis guide och upptäck hur du kan optimera din solcellsanläggning för krisberedskap. Att investera i beredskapsdrift är inte bara en trygghet för ditt hushåll – det är också ett steg mot ett hållbart och oberoende energisystem.
Besök Svensk Solenergi för att ta del av guiden och hitta en kvalificerad installatör nära dig.
Tryck här för att komma till guiden
Med rätt lösningar är du alltid förberedd – oavsett vad framtiden för med sig.
För att komma igång, ladda ner appen och registrera dig med den e-postadress som är kopplad till din anläggning. Därefter kan du börja använda appen. Funktionaliteten för styrning och ytterligare funktioner kommer successivt att bli tillgänglig i takt med lanseringar och uppdateringar.
Är du befintlig kund till oss idag? Om så är fallet loggar du in med den mejladressen som du har registrerat hos oss för din anläggning. Är du inte kund hos oss idag så får du vänta tills vi släpper en version för de som ej är kund idag.
Ja det har de.
Det är inte helt garanterat, då kompatibiliteten till viss del beror på hur respektive laddbox hanterar OCPP-protokollet och andra tekniska aspekter. För laddboxar som är svåra att styra via vår lösning undersöker vi möjligheten att istället implementera direktstyrning till själva fordonet. Detta skulle kunna möjliggöra en fungerande lösning även om laddboxen i sig inte är fullt kompatibel.
I dagsläget kräver en aggregator fullständig kontroll över batteriet, vilket innebär att vi själva inte kan påverka batteriets styrning om en aggregator används. Vi är dock i dialog med flera aggregatorer, och det finns möjlighet att vi når en överenskommelse med en eller flera av dem. Om så sker kan vi skapa en lösning som möjliggör en mer integrerad funktionalitet mellan våra system och aggregatorns styrning, vilket skulle stärka synergierna.
Vi gör den typen av simuleringar idag på de fastigheter vi testar allt mot. Det kan bli så att säljorganisationen får en kalkylator för detta när vi rullar ut AI styrningen.