Enligt den senaste rapporten från EU:s klimattjänst Copernicus kommer 2024 att gå till historien som det varmaste året som någonsin uppmätts. Detta är ett alarmerande steg för klimatforskare och samhället i stort, då det är första gången som ett kalenderårs medeltemperatur når över 1,5 grader Celsius ökning jämfört med förindustriell tid.
Gränsen på 1,5 grader Celsius är inte bara en symbolisk siffra. Den fastställdes som ett mål i Parisavtalet 2015 och är kritisk för att minimera riskerna för extremväder, stigande havsnivåer och förödande effekter på ekosystem och samhällen. Att passerera denna tröskel, även om det är tillfälligt, är en tydlig varning om att vi är på väg mot en framtid med större klimatändringar.
Flera faktorer samverkar för att driva upp jordens temperatur. Bland dessa finns:
Att 2024 ser ut att bli varmaste året någonsin har flera allvarliga konsekvenser:
Trots de oroande nyheterna finns det fortfarande möjligheter att begränsa uppvärmningen:
2024 är en väckarklocka som inte kan ignoreras. Den globala uppvärmningen är inte längre en framtida risk utan en aktuell verklighet. Genom att agera snabbt och samordnat kan vi fortfarande påverka vår planets framtid och minska klimatförändringarnas värsta effekter. Nu är det viktigare än någonsin att ta dessa varningar på allvar och arbeta tillsammans för en hållbar framtid.
För att komma igång, ladda ner appen och registrera dig med den e-postadress som är kopplad till din anläggning. Därefter kan du börja använda appen. Funktionaliteten för styrning och ytterligare funktioner kommer successivt att bli tillgänglig i takt med lanseringar och uppdateringar.
Är du befintlig kund till oss idag? Om så är fallet loggar du in med den mejladressen som du har registrerat hos oss för din anläggning. Är du inte kund hos oss idag så får du vänta tills vi släpper en version för de som ej är kund idag.
Ja det har de.
Det är inte helt garanterat, då kompatibiliteten till viss del beror på hur respektive laddbox hanterar OCPP-protokollet och andra tekniska aspekter. För laddboxar som är svåra att styra via vår lösning undersöker vi möjligheten att istället implementera direktstyrning till själva fordonet. Detta skulle kunna möjliggöra en fungerande lösning även om laddboxen i sig inte är fullt kompatibel.
I dagsläget kräver en aggregator fullständig kontroll över batteriet, vilket innebär att vi själva inte kan påverka batteriets styrning om en aggregator används. Vi är dock i dialog med flera aggregatorer, och det finns möjlighet att vi når en överenskommelse med en eller flera av dem. Om så sker kan vi skapa en lösning som möjliggör en mer integrerad funktionalitet mellan våra system och aggregatorns styrning, vilket skulle stärka synergierna.
Vi gör den typen av simuleringar idag på de fastigheter vi testar allt mot. Det kan bli så att säljorganisationen får en kalkylator för detta när vi rullar ut AI styrningen.