Raymond Solar och Ivar Kjellberg Fastighets AB vinner Solenergipriset 2024 - Raymond
Ivar Kjellberg och Raymond vinner Svenska solenergipriset år 2024 för installationen på Ivar Kjellbergs fastighet i göteborg Förskolan Brämaregården.

Raymond Solar och Ivar Kjellberg Fastighets AB vinner Solenergipriset 2024

Raymond, en ledande innovatör inom solenergiteknik, har tillsammans med Ivar Kjellberg Fastighets AB, en framstående aktör inom byggande och fastighetsförvaltning, tilldelats det prestigefyllda Solenergipriset 2024 för deras banbrytande projekt på Förskolan Brämaregården. Projektet har utmärkts som Årets Anläggning Byggnad i Solenergipriset och hyllats för stor innovationskraft, teknologi och design. 

Raymonds Smart Solar Roof är det integrerade solcellstaket som revolutionerar solcellsinstallationer genom en prefabricerad lösning som minskar installationstiden och förbättrar arbetsmiljön för takarbetare. Denna innovativa metod möjliggjorde en smidig och säker installation av solcellstaket på Förskolan Brämaregården, ägd av Ivar Kjellberg Fastighets AB. 144 stycken 400W solcellspaneler, installerades på endast fyra timmar genom 15 prefabricerade element som lyftes på plats med en hjälp av en kran. Anläggningen har en förväntad årsproduktion på 47,232 kWh.

“Smart Solar Roof installeras vid såväl nyproduktion som vid byte av taktäckningsmaterial och möjliggör även installation av solceller på tak med dålig bärighet” säger Mattias Hansson, utvecklingschef på Raymond.

Lina Jeverstam, VD på Raymond, kommentarer utmärkelsen: ”Prefablösningen är banbrytande inom tre branscher samtidigt: installations-, solcells- och takbranschen. Det är en ära att, för andra gången, få ta emot detta pris och det visar på den positiva inverkan vi kan ha genom att kombinera innovation och hållbarhet”.

För Ivar Kjellberg Fastighets AB representerar detta projekt en viktig milstolpe i deras hållbarhetsarbete och långsiktiga strategi. ”Priset är ett bevis på att vi är på rätt väg”, säger Mikael Jansson, VD på företaget.
”Genom att investera i innovativa lösningar som Smart Solar Roof tar vi ett steg närmare vårt mål om att skapa mer hållbara och energieffektiva byggnader", fortsätter Jansson.

Solenergipriset, som delas ut av Svensk Solenergi, syftar till att lyfta fram och premiera innovativa projekt inom solenergi för att främja en grönare framtid. "Raymonds och Ivar Kjellberg Fastighets AB:s arbete är en eloge och ett bevis på potentialen inom solenergi. Deras projekt visar vägen för hur solenergi kan integreras på ett estetiskt tilltalande sätt med minimal miljöpåverkan och hög effektivitet", säger Anna Werner, VD på Svensk Solenergi.

 

Raymond och Ivar Kjellberg Fastighets AB kommer att presentera sitt prisbelönta projekt under Nordbygg i Stockholm den 24:e april 2024 kl.14:00, där de kommer att dela med sig av sin banbrytande teknologi och vision för framtiden. Dessutom kommer ett webinar att hållas den 12:e april kl.12:00 för de som vill veta mer om projektet och ta del av lärdomarna.

Delat på webinaret 

 

Kontakt
Raymond: maria.thylen@raymondsolar.com, 0722-121257
Ivar Kjellberg Fastighets AB: sara.backstrom@kjellberg.se

 

Juryns motivering
Med stor innovationskraft och känsla för det estetiska har Raymond Solar tillsammans med Ivar Kjellbergs fastighets skapat en solelsanläggning som med nya metoder sparar monteringstid och samtidigt är vacker att beskåda.

Genom den nya produktions- och installationsmetoden för Smart Solar Roof har monteringsarbetet standardiserats. Det förenklade monteringsarbetet pressar inte bara installationstiden utan skapar också en bättre arbetsmiljö för takarbetet. Den innovativa prefablösningen har ett flertal patent och bottnar i ett unikt utvecklingsarbete där design, funktion och montering har satts i fokus.

Ivar Kjellberg Fastighets AB har genom sin satsning bidragit till utvecklingsarbetet. Med installationen på Brämaregårdens förskola lyfter Raymond Solar solcellsmontaget till helt nya dimensioner, som kan användas vid såväl nyproduktion som vid byte av taktäckningsmaterial

Fler nyheter från Raymond