ULLÅN. Skidåkningsprofilen Henrik Windstedt fick möjlighet att köpa loss mark där han lekt som barn. Många år senare står familjens moderna lada på plats vid ängarna mot Åresjön. Och leken fortsätter, numera tillsammans med sönerna i den egna snowparken.
Text: Annika Sandholm Hellner | Foto: Jesper Frisk
Ski in/ski out har länge lockat skidsugna att boka boende i nära anslutning till liftar och backar. Men på Englandsgården har Tove Liliequist och Henrik Windstedt tagit begreppet till en helt ny nivå. Här finns en helt privat skidlift och backe med rails och hopp precis utanför dörren.
”Det har länge varit min dröm att ha en egen backe, och det är perfekt för kidsen som är för lata för att gå upp”, säger Henrik Windstedt.
Den 120 meter långa ponnyliften ägdes fram till 2017 av Saltsjöbadens slalomklubb, Tove Liliequists hemmaklubb. Den som monterade ned liften skulle få behålla den, och då slog Henrik Windstedt till.
”Vi öppnade för säsongen dagen innan Skistar öppnade sina liftar”, säger Henrik Windstedt nöjt.
Han är född och uppvuxen i Åre, bland annat drev hans föräldrar restaurangen Buustamon under några år och senare restaurang Rautjoxa i Rödkullen. Henrik Windstedt var en av de svenska föregångarna inom freeski när det slog igenom på 1990-talet, blev juniorvärldsmästare i puckelpist och 2008 vann han Freeride World Tour.
Att han och familjen har landat just här, dessutom med egen skidlift, är ingen slump.
Englandsgården ligger mitt emellan Tegefjäll och Åre, precis där skidbussen gör en tvär sväng från E14 mot Rödkullen och Ullådalen. För knappt 100 år sedan byggdes här ett rejält hem åt den dåvarande lantbrukarfamiljen.
2010 såldes hela gården till norska längdåkaren Björn Dählie, som tillsammans med Hans Olofsson har gjort flera fastighetsprojekt i Åre. Planen var att uppföra lägenhetshus, men projektet gick i stå.
”Jag tjatade mig till att få köpa loss gården och fem hektar mark 2014. Vi hade precis köpt ett hus i Ullån då så vi hade inte råd att bygga, men jag tänkte bara med hjärtat”, säger Henrik Windstedt.
De gav 6,5 Mkr då, men menar att prisrusningen i Åre de senaste åren har gjort att enbart marken är värd nästan det dubbla i dag.
I flera år hyrde de ut två av bostadshusen, men hösten 2019 började de planera för sitt drömhus, och rev den gamla huvudbyggnaden för att göra plats.
”Vi utgick från läget och ville hålla det lantligt med tanke på traditionen med gård här”, säger Tove Liliequist.
Tillsammans med Sweco arkitekter ritade de ett modernt ladhus placerat så att familjen har utsikt både över Åreskutan och Renfjället tvärs över sjön. Bostadshuset ansluter också till en kombinerad garage- och verkstadsbyggnad.
”Vi var måna om att det skulle vara ett välmående hus som byggdes med hänsyn till miljön i den utsträckningen vi kunde. Till exempel valde vi cellulosaisolering, trästomme och inomhus har vi trä från Norrlands trä”, säger Tove Liliequist.
A och O har varit att skapa en ombonad känsla på den hårt väderutsatta tomten, därför är det inga stora fönsterpartier och i tv-hörnan är fönsterna också uppflyttade för att minska insynen. På båda gavlar sticker limträstommen ut och skapar skyddade uteplatser i både öst och väst. Panelen i bränd lärk är också vald utifrån det vindpinade läget.
”Vi älskar de här solbrända husen i Alperna och lärken är både tålig och åldras snyggt”, säger Tove Liliequist.
Energimässigt är hus och betongplatta isolerade. På grund av den lilla bäcken på tomten värms huset med luft/värme-pump i stället för bergvärme. Garagetaket har integrerade solceller och ett batteri på 10 kWh för att lagra överskottsproduktion. Vintertid ger solcellerna ingenting men från mars till oktober är det en stor besparing, och förhoppningen är att de ska täcka halva elförbrukningen.
”Vi sparade ett moment eftersom vi ändå skulle lägga ett tak, integrerade solceller ser schysst ut och ihop med solcellsstöd blev det en bra affär”, säger Henrik Windstedt.
Inuti är huset en grön dröm, med den lugnande färgen på såväl väggar och tak som köksluckor. Och badrummen går helt i grönt både uppe och nere.
Som kontrast till det gröna går många detaljer i mörkt trä. Här finns 1950-talsmöbler i teak som matchar den stora köksön, och plockas även upp i trappan till övervåningen och den akustikpanel i valnöt som löper från köksdelen ut i hallen och också gömmer en toalettdörr.
Att fynda på auktion är ett av Tove Liliequists stora intressen, och i det 7,5 meter höga vardagsrumstaket hänger bland annat en 1930-talslampa som tidigare hängt på Näsby slott.
Men ögonen dras naturligt till den enorma murade öppna spisen.
”Det är inte jättevanligt med öppen spis i moderna hus eftersom det är ett undertryck i huset, så det krävs rejält med tilluft. Men mysmässigt var den jätteviktig för oss”, säger Henrik Windstedt.
Golvet är slipad betong som också går igen i spisens toppskiva och den inbyggda sittbänken. Att gunga i stolen framför brasan har blivit en favorit för hela familjen.
För Tove Liliequist är favoriten den lilla alkoven under trappan, som fått en ombonad dagbädd och tapetserats med blad ur en gammal bok med växtplanscher.
Efter att ha byggt under hela pandemiperioden var det inflyttningsdags i slutet av september 2022.
Paret träffades i Åre för 20 år sedan och i dag driver de tillsammans företaget Outdoor Promotion, där Henrik Windstedt arrangerar exklusiva skidresor, gör skidfilmer för den egna Youtubekanalen och produktutvecklar kläder och skidor med samarbetspartners, medan Tove Liliequist jobbar med pr och film.
Sedan liften kom på plats 2017 – alltså långt innan husbygget startade – har det åkts en hel del här. I början hölls allt enkelt, med pannlampor på spadar som belysning. Men det går alltid att skala upp, enligt Henrik Windstedt, som gärna samlar på stora maskiner:
”Jag vill ju förlänga säsongen, så i dag har vi snökanoner och pistmaskin också.”
För att få extra fallhöjd kan den våghalsige numera åka ända uppifrån vinden på gårdens lada, via en snötäckt ramp med 38 graders lutning.
Läs hela artikel på Dagens IndustriIntresserad av hur våra lösningar får fart på det svenska näringslivet? Titta gärna på några av våra referensprojekt och se hur vi har hjälpt andra företag och organisationer att effektivisera sin energianvändning och minska koldioxidutsläppen.